(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
DRBÁKY podle mého tchána (dietnější forma přílohových knedlíků)
Potřebné ingredience
1,5 - 2 kg brambor, voda, sůl, hladká mouka
Postup přípravy
1) Brambory rozdělíme/odvážíme na dvě poloviny
2) 1. polovinu brambor uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nastrouháme.
3) 2. polovinu oloupeme a syrové nastrouháme, důkladně, ale opravdu důkladně zbavíme nastrouhané syrové brambory tekutiny (nejlépe přes plátýnko).
4) Smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme těsto.
NEPOUŽÍVÁME ANI VEJCE, ANI MOUKU!!!
5) Udeláme kulaté, nebo takové oválné knedlíky (velikosti dlaně), které lehounce oválíme v hladké mouce a dáme vařit do osolené vroucí vody na cca 15 minut.
6) Poté vyjmeme z vody, nelekněte se, jsou takové velmi slizké až "olezlé" (když jsem to u tchánovců viděla prvně, myslela jsem, že se jim to nepovedlo, ale vskutku to tak má být), a vidličkou je lehce natrhneme, abyz nich odešla horkost.
7) U tchánovců se konzumuje jako příloha ke svíčkové, k divočině, aj.
Někdy tchán přidá k výše popsaným ingrediencím i solamyl - těm říká "solamyláče" a chutnají nám stejně dobře.
2) 1. polovinu brambor uvaříme ve slupce, poté oloupeme a nastrouháme.
3) 2. polovinu oloupeme a syrové nastrouháme, důkladně, ale opravdu důkladně zbavíme nastrouhané syrové brambory tekutiny (nejlépe přes plátýnko).
4) Smícháme dohromady, osolíme a vytvoříme těsto.
NEPOUŽÍVÁME ANI VEJCE, ANI MOUKU!!!
5) Udeláme kulaté, nebo takové oválné knedlíky (velikosti dlaně), které lehounce oválíme v hladké mouce a dáme vařit do osolené vroucí vody na cca 15 minut.
6) Poté vyjmeme z vody, nelekněte se, jsou takové velmi slizké až "olezlé" (když jsem to u tchánovců viděla prvně, myslela jsem, že se jim to nepovedlo, ale vskutku to tak má být), a vidličkou je lehce natrhneme, abyz nich odešla horkost.
7) U tchánovců se konzumuje jako příloha ke svíčkové, k divočině, aj.
Někdy tchán přidá k výše popsaným ingrediencím i solamyl - těm říká "solamyláče" a chutnají nám stejně dobře.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
keltka
(upraveno)
7. 3. 2008, 17:49
JUPÍÍÍÍ!!! tak na druhý pokus se zadařilo manžel je chválil,že to jsou ty pravé co dělávala jeho babička tak jsem měla opravdu radost udělala jsem je ted podstatně větší a dala jsem si víc práce s vymačkáním vody z brambor. moni stráááášně moc děkuji za recept,že jsem manželovi udělala takovou radost vám patří můj dík
mohos
(upraveno)
7. 3. 2008, 17:59
@keltka
Zdeni, tak to mám radost ! Píšu, že se mají důkladně vymačkat a tchán dělá skutečně větší, jako dlaň... ale ono je to nejlepší odzkoušet a osahat vlastní rukou. Tak pozdravujte manžela a atřeba budou chutnat i dětem - našemu malému chutnají i samotné !
keltka
(upraveno)
7. 3. 2008, 12:15
tak se mi to nepovedlo přemýšlím,kde jsem udělala chybu..celé se mi to ve vodě rozpadlo..možná,že jsem je dělala moc malé a asi příliš málo obalila v mouce. no nic,dnes jdu dělat repete to by v tom byl čert,abych na to nepřišla
sqwer
(upraveno)
4. 3. 2008, 21:31
promiňte, píšete nedáváme vejce ani mouku a přitom v receptu máte hladkou mouku. Do drbáku mouka nepříjde dává se skutečně pouze solamyl a sul
mohos
(upraveno)
4. 3. 2008, 21:33
@sqwer
Jani, ta mouka je tam jen na "obalení" vytvarovaných knedlíků... mám to v postupu uvedené v bodě 5 (nevím, jak lépe to popsat). Moc často je nedělám, tchán dělá lepší, ale takto jsem si to od něj poznamenala...
sqwer
(upraveno)
6. 3. 2008, 0:20
@mohos
takže těsto vznikne jen smchááním brambor a brambor? opravdu to drží? moji příbuzní přidávají ten soamyl.
mohos
(upraveno)
6. 3. 2008, 6:27
@sqwer
Ano, tchán skutečně pravé drbáky dělá tak, že smíchá vařené a syrové brambory a sůl (a pak oválí v mouce), anebo dělá falešné drbáky alias solamyláče, kam přidává solamyl (ty pak většinou ale dělá jen z vařených brambor) .
keltka
(upraveno)
5. 3. 2008, 13:09
@mohos
dnes večer jdu na ně tak mi držte palce pak písknu
keltka
(upraveno)
4. 3. 2008, 18:21
moni děkuji moc za recept a hned jak vyzkouším,písknu jak chutnalo